مهندسین معمار سازههایی را که هنوز وجود خارجی ندارند، طراحی میکنند و علاوه بر این، در بازسازی بناها نیز نقش مهمی دارند. بنابراین، تمامی سازمانها و کسب و کارهای فعال در زمینه ساختوساز، نیازمند استخدام مهندس معمار هستند. حتی بسیاری از شرکتها که میخواهند ساختمانهای خود را بسازند هم برای طراحی ساختمان اقدام به همکاری با مهندس معمار به صورت پروژهای میکنند. وظیفه اصلی مهندسین معمار، طراحی شکل ظاهری ساختمان با در نظر گرفتن جنبههای هنری و البته، اصول و قوانین مهندسی است.

موقعیت شغلی مهندسی معماری به انگلیسی architectural engineering یکی از مشاغل مهم مرتبط با ساختوساز است. معماران، سازههایی مثل ساختمانها و پلها را طراحی میکنند و هر سازهای که طراحی میشود، خواه یک پل کوچک باشد، خواه یک برج عظیم، نیازمند تخصص و مهارتهای معمار است.
با اینکه رشد هوش مصنوعی و فناوریهای دیجیتال میتواند فرصتهای شغلی مهندسان عمران را کاهش دهد ولی اثر چندانی روی معماری نخواهد داشت. چون این رشته فقط محدود به محاسبات نیست و در طراحیهای معماران، تاریخ، فرهنگ، هنر و فلسفه نیز تاثیر زیادی دارند. به همین دلیل، به نظر نمیرسد که فناوریهای دیجیتال بتوانند به این زودیها، بتوانند جای معماران را بگیرند.
در این مقاله جاب ویژن میخواهیم در رابطه با شرایط و معیارهای کارفرمایان برای استخدام مهندس معمار، صحبت کنیم و در مورد بازار کار و مشاغل مختلف معماری توضیحات کاملی را خدمت شما ارائه کنیم.
چه عواملی بر آینده کاری معماری تاثیرگذار خواهند بود!
به دلیل به وجود آمدن مشکلاتی مثل گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی، بحران انرژی، مسئلهی غذا و افزایش روز به روز جمعیت جهان، بشر باید تغییرات و اصلاحاتی در نحوه بهرهبرداری از سیاره زمین اعمال کند. یکی از مهمترین صنایعی که در مصرف انرژی و بهبود وضعیت سیاره ما نقش دارد، صنعت ساختوساز است. ساختوساز به شیوه سنتی، زمین را رو به نابودی میبرد و موجب اتلاف انرژی زیادی میشود. بنابراین، باید به دنبال روشهایی بهتر برای ساخت ساختمانهایی بهینهتر باشیم. تمامی این نیازها، آینده رشته مهندسی معماری را متحول خواهند کرد.
در ادامه، به برخی از داغترین مباحث مرتبط با معماری اشاره میکنیم:
واقعیت مجازی یا VR
امروزه، مهندسین معمار میتوانند سازهای که هنوز ساخته نشده را به کمک فناوری واقعیت مجازی (Virtual Reality) یا VRببینند و تجربه کنند. این فناوری پیشرفته، این امکان را در اختیار طراحان قرار میدهد که در طراحیهای سه-بعدی خود، حضوری مجازی داشته باشند و بتوانند نقاط ضعف و قوت آنها را پیش از ساخت سازه، تشخیص دهند و اصلاحات لازم را اجرا کنند.
پدیده شهرهای هوشمند

اصطلاح شهر هوشمند به شهرهایی گفته میشود که براساس اصول توسعه پایدار ساخته میشوند. این شهرهای هوشمند با تمرکز روی منابع تجدیدپذیر انرژی، امکانات حملونقل پیشرفته، سیستمهای هوشمند مدیریت انرژی ساختمانها و دسترسی راحتتر به خدمات عمومی، پاسخگوی نیازهای مؤسسات، شرکتها و انسانها خواهند بود. ساخت چنین شهرهایی، به همکاری و مشارکت شمار زیادی معمار است که با فناوریهای پیشرفتهای که در این شهرها به کار میروند، آشنایی داشته باشند.
پرینترهای سه-بعدی غول پیکر
فناوری پرینترهای سه-بعدی به سرعت در حال رشد است و به زودی، پرینترهای سه-بعدی غولآسا، ساختمانها را به سرعت و به بهینهترین شکل ممکن، خواهند ساخت. این پرینترها دست معماران را برای طراحیهای پیچیده که اجرای آنها با روشهای کنونی، بسیار دشوار یا حتی غیرممکن است، باز خواهند گذاشت. گفته میشود که در آیندهای نه چندان دور، کار اصلی ساخت سکونتگاههای انسانی روی کره مریخ توسط پرینترهای سه-بعدی انجام خواهد شد.
نیاز به عمودیسازی شهرها در آینده
با توجه به جمعیت رو به افزایش انسان و تأکید به عدم تجاوز محدودههای شهری به قلمروهای طبیعی، درآینده لازم است شهرها به صورت عمودی رشد کنند. ما در حال حاضر ساختمانهای مسکونی عمودی میسازیم اما زیرساختهایی مثل جادهها و خیابانها هنوز عمودی سازی نشدهاند.
اهمیت معماری سازگار با محیط زیست
ساختمانهایی که در آنها زندگی میکنیم، مصرف انرژی بالایی دارند. ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری و صنعتی، به سیستمهای سرمایشی، گرمایشی و تهویه و روشنایی و برق لازم برای دستگاههای الکترونیکی نیاز دارند.
به همین دلیل، یکی از مهمترین مسائل پیش روی معماران، طراحی براساس اصول توسعه پایدار است. لازم است ساختمانهایی بسازیم که کمترین اتلاف انرژی را داشته باشند، از منابع تجدیدپذیر انرژی استفاده کنند و بازیافت مواد در آنها امکان پذیر باشد. به چنین ساختمانهایی، «ساختمانهای سبز» گفته میشود و یکی از گرایشهای تحصیلی رشته معماری را به خود اختصاص میدهد.
معرفی گرایشهای مختلف مهندسی معماری
معماری ترکیب علم و هنر است و مهندسین معمار با استفاده از اصول مهندسی و قوانین زیبایی شناختی، ساختمانها و سازههای مختلف را طراحی میکنند. در حال حاضر، حوزههای فعالیت مختلفی برای مهندسی معماری وجود دارد که هرکدام در یک زمینه خاص فعالیت دارند. در ادامه به برخی از مشاغل اشاره میکنیم.
شاخه معماری منظر
معمار منظر (landscape architect) به فردی گفته میشود که وظیفه طراحی پارکها و فضاهای باز ملکهای خصوصی و عمومی، شرکتی و اداری را بر عهده دارد. این معماران، پارکها، باغها و زمینهای بازی، نواحی مسکونی و پردیسهای دانشگاهی را به زیباترین شکل ممکن طراحی میکنند.
مهندسی شهرسازی
شهرسازی یکی از شاخههای جذاب و پردرآمد مهندسی معماری است و بازار کار نسبتا خوبی هم دارد. متخصصان شهرسازی، شهرهای جدید را طراحی میکنند و نقشههایی برای نوسازی و احیاء شهرهای قدیمی، تهیه میکنند.
این رشته، بازار کار بسیار بسیار خوبی دارد و بسیاری از ارگانهای دولتی و خصوصی به استخدام مهندس معمار و شهرسازی نیاز دارند. انتظار میرود که رشتهی شهرسازی، از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۹، حدود ۱۱ درصد رشد داشته باشد که نزدیک به سه برابر میانگین رشد سایر مشاغل است.
رشته معماری و طراحی داخلی
کار اصلی رشته معماری داخلی یا طراحی داخلی، فرآهم کردن محیطی کاربردی، ایمن، زیبا و جادار و انتخاب عناصر ضروری و دکوراتیو مثل رنگ، نور و مصالح لازم برای دکوراسیون داخلی است. از ساختمانهای مسکونی گرفته تا ساختمانهای اداری و تجاری، موزهها و … برای طراحی دکور داخلی به معمار داخلی نیاز دارند.
شاخه مهندسی معماری ساختمان
کار معماری ساختمان همان طور که از نامش مشخص است طراحی ساختمانهای جدید است. معمار باید در طراحی خود، اصول زیباییشناسی، زمینههای فرهنگی، کاربرد ساختمان و توسعهی پایدار را هم در نظر بگیرد.
جمعبندی
یک مهندس معمار از دانش مهندسی و ذوق و خلاقیت هنری خود استفاده میکند تا سازههایی زیبا و چشم نواز بر طبق اصول مهندسی طراحی کند. مهندسی معماری به انگلیسی architectural engineering یکی از مشاغل مهندسی است که به شدت در حال تغییر و تحول است.
کلیه عواملی که بر حوزه ساخت و ساز و مسکن تأثیر داشته باشند، بازار کار معماری را هم تحت تأثیر قرار میدهند. از مهمترین این فاکتورها میتوان به عوامل سیاسی و اقتصادی، عوامل فرهنگی و بحث توسعه پایدار اشاره کرد. اینطور برآورد شده است که رشد این رشته از سال ۲۰۱۹ تا سال ۲۰۲۹، تنها ۱٪ خواهد بود.
البته بحرانهایی که در آینده بشر با آنها مواجه میشود و فناوریهای جدید، آینده معماری را دگرگون خواهند کرد. فناوریهایی مثل واقعیت مجازی و پرینترهای سه-بعدی کار را برای معماران بسیار سادهتر میکنند و نیاز به ساخت شهرهای عمودی، هوشمند و سازگار با محیط زیست، فرصتهای زیادی برای استخدام معماران، فرآهم میآورند و بازار کار معماری را زنده نگه میدارند.
گروه شغلی مهندسی معماری شامل مشاغل مختلفی مثل معمار ساختمان، طراحی فضای باز، شهرسازی و طراحی داخلی است که در این میان، مهندسی شهرسازی، سریعترین رشد و طراحی داخلی کندترین رشد را به خود اختصاص میدهند.
:: بازدید از این مطلب : 241
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0